Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Paterswoldsemeer

Waterplassen in de voortuin van Groningen

Pracht van de Streek 14 februari 2020 0

De Friezen hebben hun Sneekermeer, de Hollanders en Utrechters hun Loosdrechtse Plassen, maar ook de Drenten en de Groningers kunnen zich uitleven op en aan het water. Het Paterswoldsemeer, De Hoornse Plas, het Hoornse Meer en het Friese Veen zijn voor hen de plek voor watervertier. Met meer dan één miljoen bezoekers per jaar. Met dank aan de notabelen.

De fraaie, aaneengeschakelde waterplassen liggen als het ware in de voortuin van de stad Groningen. Waar de woningbouw ophoudt, begint de totaal andere wereld van het water. Heerlijk om in de winter op te schaatsen, fantastisch om er het hele jaar te wandelen en prachtig om er op een mooie dag te zwemmen, te zeilen, te roeien, te surfen of te kanoën. Nog even en het seizoen barst los, met op topdagen wel 15.000 bezoekers. Al in maart – als de temperatuur het tenminste toelaat – plonzen de eersten het water in.

Een sliert schaatsers
Het is een fantastisch gebied. Dat vindt ook beheerder Harald Homan van het Meerschap Paterswolde, een samenwerkingsverband van de gemeenten Tynaarlo en Groningen, dat de meren beheert. Hij kan met volle teugen genieten. Als het vriest, is hij helemaal in zijn element, want dan kan er geschaatst worden. Mooi als een sliert schaatsers over het bevroren meer glijdt, maar dat is de laatste jaren wel een zeldzaamheid. Zelf bindt hij maar al te graag de ijzers onder, zoals pas nog voor een goed doel. Daarvoor moest hij echter uitwijken naar de Oostenrijkse Weissensee.

Varen met de Libelle
Fabrikanten en de gegoede burgerij streken rond 1900 als eersten neer aan de boorden van het meer. Met aan het hoofd de familie Scholten; groot geworden in aardappelzetmeel, suiker, stroop en strokarton. Zij bouwden aan de zuidrand van het Paterswoldsemeer hun theehuis De Paalkoepel. Een prachtig gebouw dat er nog steeds staat en nu in gebruik is als restaurant. Ze hadden zo hun eigen vertier.
Met de boot, de Libelle, voeren zij en hun gasten over het meer. Die boot kwam in het voorjaar aanvaren over het Hoornse Diep (het laatste stukje van de Drentsche Aa) en het Noord-Willemskanaal. Van daaruit werd hij met een grote kraan, een ‘overzwaai’, over de dijk getild en in het meer gelegd. Om aan het einde van het seizoen de weg terug te gaan. Die Libelle heeft overigens nadien nog dienst gedaan als rondvaartboot in de Amsterdamse grachten.

Dit prachtige gebied verkennen?
Om een goede indruk te krijgen van het gebied tussen Groningen en Paterswolde kunnen fietsers en wandelaars een fi etstocht of wandeling rond de meren maken. In totaal ruim tien kilometer. Fietsers hebben de mogelijkheid een uitstapje te maken naar het aangrenzende natuur- en landbouwgebied van de Peizer en Eeldermaden.

Wandel (of fiets) de Naoberroute langs de meren (10 km) en download de route hieronder.

Plaats een reactie

0 Reacties