Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Over ons

Het ontstaan van Naober
In 2006 kwamen Arie Ribbers en Hans Siemes met een idee bij uitgever Ben van Uhm. Zij wilden graag een tijdschrift maken voor Achterhoek en Twente. Om dit idee meer financieel draagvlak te geven besloten de initiatiefnemers om het gebied wat breder te trekken: een blad – een ‘glossy’ – voor Gelderland en Overijssel. Onder de werktitel MOOS (het dialectwoord voor stamppot boerenkool) zette het driemanschap het blad in de steigers. Bij het ter perse gaan van het eerste nummer kreeg het blad de definitieve naam Naober (Buurman). Om geen scheve gezichten te krijgen verwerkte de vormgever de schrijfwijze ao en oa in het logo. Voor mensen van elders nog steeds lastig, maar Naober was een feit.

Waarom ao en oa?
De spelling in de streektaal is een heikel punt. Veel schrijvers en dichters in Achterhoek en Liemers gebruiken ao, als het om de o-klank zoals in Rhône gaat. De reden is heel eenvoudig: het is een afspraak die is vastgelegd in de WALD-spelling. Spelling is immers een kwestie van afspraken maken. In de standaardtaal is dat niet anders. De makers van de Twentse spelling hebben afgesproken de o-klank in Naober met oa te schrijven. In de uitspraak is geen verschil. Om zo min mogelijk verwarring te scheppen hanteren redactie en commerciële afdeling van Naober consequent de schrijfwijze met ao. Ook belangrijk in de nog steeds oprukkende digitalisering.
De letter die het dichts bij de juiste uitspraak van de ao/oa in Naober komt is de Scandinavische letter 'Å'.

Verschijningsgebied
De Naoberfans van het eerste uur wonen vooral in de Achterhoek, Twente en Salland. Ook op de Veluwe en in Drenthe groeit de schare fans gestaag. Naober verschijnt in Gelderland, Overijssel en Drenthe.

Naober raakt de inwoners in 't Oosten in het hart met boeiende, spraakmakende verhalen en interviews over en met bekende en bijzondere streekgenoten, natuur en tips om er op uit te gaan. Kort samengevat: de streekidentiteit. Alles waar we met elkaar trots op zijn en waar we het met elkaar over hebben.

Naober in 2023 bestond alweer ruim 15 jaar. In de loop van die tijd is het magazine een merk geworden, waar niemand omheen kan. Een tijdschrift met prachtige fotografie en indrukwekkende verhalen.

Bij een jubileum hoort een nieuwe uitstraling. Frisser, spraakmakend, met nóg meer passievolle verhalen uit de streek.

.......................................................................................................................................................................

Profiel van de RAS uitgevers bv

  • Agrio Uitgeverij, vertegenwoordigd door directeur-eigenaar Ben van Uhm. Uitgever van regionale en landelijke bladen in de land- en tuinbouw en eigenaar van Naober
  • Oprichter Arie Ribbers, journalist, streektaaldeskundige en radioman
  • Oprichter Hans Siemes, journalist en auteur van diverse boeken

De beginletters van Ribbers, Agrio en Siemes vormen samen de naam RAS.