Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Nationale Holocaust Herdenking

0

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd. Bekijk het volledige programma op de website van Holocaust Memorial Day.
De activiteiten worden afgesloten met de Nationale Holocaust Herdenking welke plaats vindt in Amsterdam op de laatste zondag in januari.

Herdenking 2024

Op zondag 28 januari 2024 organiseert het Nederlands Auschwitz Comité de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam.

Het is dan 79 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Vanaf 10:00 uur is een ieder welkom in het Stadhuis van Amsterdam, ingang Amstel.
Om 11:00 uur vertrekt vanaf het Stadhuis de Stille Tocht naar het Wertheimpark.

De herdenking begint om 11:30 uur met toespraken waarna het Jizkor en Kaddisj worden uitgesproken. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen tijdens het defilé gelegenheid om een krans of bloemen op het monument te leggen.

Voor diegenen die slecht ter been zijn, zijn in het Wertheimpark zitplaatsen aanwezig.

Hun verhalen doven langzaam uit want het zijn inmiddels tachtigers en negentigers en elk jaar worden het er minder. Daarom is het zo belangrijk dat we stil staan en herdenken want anders zouden we zomaar de lessen uit de historie kunnen vergeten. Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld

Om kracht bij te zetten aan het belang van de doelstelling ’Nooit Meer Auschwitz’ is een grote opkomst, als een signaal tegen het opkomend antisemitisme, van buitengewone betekenis. Dus is niet alleen uw deelname, maar ook die van uw kinderen, familie, vrienden en kennissen, meer dan ooit van grote waarde.

Programma samengevat:
10:00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de hal van het Stadhuis te Amsterdam, hoofdingang aan de Amstelzijde
11:00 uur: Begin Stille tocht naar Wertheimpark
11:30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument ’Nooit Meer Auschwitz’
12.15 uur: Einde herdenking

Elders in Nederland
Ook op andere plekken in Nederland wordt de Holocaust herdacht.

- In het Groningse Loppersum (klik hier)
- In de gemeente Elburg (klik hier),
- Op zaterdag 28 januari is in Nijmegen een educatieve activiteit met een wandeling voor jongeren en hun ouders, aanmelding is noodzakelijk
- In Bennekom kunt u een route lopen langs de 24 Stolpersteine, die daar zijn neergelegd ter herinnering aan de weggevoerde Joden
- In Ede is op zondag 29 januari om 14.00 uur een herdenking bij het Joods monument in het Memorial Park
- Godsdienstwetenschapper Anne-May Wachters uit Gorssel houdt zondag 28 januari de derde William Lowenberg-lezing in de Synagoge Borculo.

Live televisie-uitzending
De nationale Holocaust Herdenking 2024 zal weer door de NOS integraal worden uitgezonden op tv.

Bron: Auschwitz Comité

Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties