Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Live radio-uitzending Ridders van Gelre

Op 16 maart vanuit het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem

0

Op zaterdag 16 maart opent het Erfgoedcentrum samen met Ridder van Gelre René Arendsen haar deuren en heet geïnteresseerden van harte welkom. Tussen 10.00 en 12.30 uur is er een gevarieerd programma dat in het teken staat van stamboomonderzoek en migratie. Dit alles vanuit het Cultuur en Erfgoed Achterhoek-project Mijn Achtergrond (mijnachtergrond.nl).

Vanuit het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers (ECAL) presenteert René die dag zijn radioprogramma bij Omroep Gelderland dat dit keer in het teken van migratie staat. Vanaf 10:00 uur is ook publiek welkom voor een aanvullend en gevarieerd programma.

Kleine expositie

Op de studiezaal is een kleine expositie ingericht van archiefstukken die informatie over migratie bevatten. De expositie laat zien in welke archieven informatie te vinden is over personen die uit of naar de Achterhoek geëmigreerd of geïmmigreerd zijn. Studiezaalmedewerkers lichten deze stukken graag toe.

Stamboom ridder René Arendsen

Een andere kleine expositie laat de stamboom zien van ridder van Gelre, René Arendsen. Hoe zit zijn familie in elkaar en komen er migranten in zijn familie voor?

Benieuwd naar uw eigen stamboom?

Geïnteresseerden kunnen deze ochtend met allerlei vragen over eigen stamboomonderzoek op de studiezaal terecht. Let wel: het Erfgoedcentrum heeft natuurlijk alleen informatie over voorouders die afkomstig zijn uit de Achterhoek of Liemers.

10.30-11.15 uur | Lezing over migratie

door medewerkers Erfgoedcentrum, Natalya Staring en Willem Willemsen

Aan de hand van archiefstukken wordt een aantal migratiegolven in de Achterhoek nader toegelicht. Benieuwd wie de eerste bewoners van Ulft waren en wie er uit de Achterhoek naar Suriname en Amerika vertrokken? Kom dan naar deze lezing.

11.30-12.15 uur | Lezing over stamboomonderzoek

door Jos Grimmelikhuizen van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers.

Deze lezing over stamboomonderzoek behandelt in vogelvlucht alle bij het Erfgoedcentrum aanwezige archiefbronnen waarmee je zelf een zoektocht zou kunnen beginnen naar personen en familiebanden tussen deze personen. Mogelijke bronnen hiervoor kunnen de bevolkingsregisters, de registers van de Burgerlijke Stand en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken zijn.

Kom ook!

Het programma vindt plaats bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13 in Doetinchem en is van 10.00-12.30 uur. Er is vrije entree en aanmelden is niet nodig.

Kijk voor parkeersuggesties op de website van gemeente Doetinchem.

Over Mijn Achtergrond

Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Deze trek of migratie van en naar andere regio’s of landen waarbij een cultuurgrens wordt overschreden, draagt bij aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten. Met dit in gedachten duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers met het meerjarige project Mijn Achtergrond de geschiedenis in en brengt de migratie in de Achterhoek tussen 1580 en 1940 in beeld. Ga naar voor meer informatie en het laatste nieuws over dit project naar mijnachtergrond.nl.

----

Basiscursus genealogie

Op 5 april start bij het Erfgoedcentrum een basiscursus genealogie. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Ga voor meer informatie naar de website van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ecal.nu).

Plaats een reactie

0 Reacties