Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Hulphond

Hulphond Nederland

0

Hulphond Nederland helpt jaarlijks honderden volwassenen en kinderen aan een betere kwaliteit van leven. Maar dat doen ze niet alleen: gastgezinnen zijn onmisbaar. Zo heeft Jantine inmiddels vier pups in huis gehad.

Jantine, haar man en drie kinderen hadden, toen ze de eerste pup van Hulphond Nederland kregen, zelf ook al een hond. Die was wat ouder en kon dus een mooi voorbeeld zijn voor de pup. Toch is het heel anders om een eigen hond te hebben dan een pup die opgeleid gaat worden tot hulphond. Jantine: “Zo moeten we altijd na zestien maanden alweer afscheid nemen van de pup. Natuurlijk is dat moeilijk, vooral voor de kinderen. Maar we weten dat het voor een goed doel is: de pups die wij hebben opgevoed, helpen nu bijvoorbeeld mensen in een rolstoel bij hun dagelijkse activiteiten. Dat is hartstikke mooi! Ik zie het dan ook als een project met een duidelijk begin en einde, dat hoort erbij.”

DE WERELD LEREN KENNEN

De hulphond-in-spé moet zo veel mogelijk mee op pad om de wereld te leren kennen. Naar de supermarkt, naar een pretpark, naar feestjes en de stad. Dat is behoorlijk intensief en kan soms ook een uitdaging zijn. Niet iedereen vindt het bijvoorbeeld fijn als de hond mee op bezoek komt. Toch is het belangrijk voor de pup om te leren omgaan met verschillende situaties. Een hulphond opvoeden is echt een project voor het hele gezin. Gelukkig helpen de kinderen en haar man ook mee. Je kunt je voorstellen dat niet elk gezin geschikt is als gastgezin. Daarom is er altijd eerst een kennismakings- en meeloopperiode, waarin je meer te weten komt over het werk en de opvoedmethodes van Hulphond Nederland.

EXTRA TRAINING

In de eerste weken na plaatsing van de pup komt de begeleider wekelijks thuis bij de gastgezinnen. Daarna zijn er groepslessen, loslooplessen en locatielessen. Maandelijks wordt de voortgang besproken en waar nodig extra trainingen gepland. Na ca. zestien maanden verlaat de pup het gastgezin. Hij gaat dan naar het opleidingscentrum van Hulphond Nederland in Herpen, waar de trainers bepalen voor welk type hulp de hond kan worden opgeleid. Vanaf ongeveer twintig maanden oud start het maatwerk; de hond leert vaardigheden afgestemd op de behoeften van de cliënt. En natuurlijk ontvangt het gastgezin nog regelmatig foto’s en updates zodat zij kunnen volgen hoe het ‘hun’ pup vergaat.

ZELFSTANDIGHEID EN VRIJHEID TERUG

Pup Sela werd aan Jolanda gematcht. Jolanda: “Sela heeft me mijn vrijheid en zelfstandigheid teruggegeven. Ik ben sinds vijf jaar rolstoelgebonden: ik kan niet meer lopen en alleen nog mijn rechterhand gebruiken. Daardoor was ik erg afhankelijk van anderen en de thuiszorg. Door Sela ben ik veel minder afhankelijk. Ze helpt me bijvoorbeeld met aankleden, zodat de thuiszorg later kan komen. Voordat Sela in mijn leven kwam, durfde ik niet eens boodschappen te doen. Nu geniet ik ervan om samen met haar op pad te gaan.”

Informatie: www.hulphond.nl

Plaats een reactie

0 Reacties