Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Het is tulpentijd

Dat vieren we met de Nationale Tulpendag

0

Op de 3e zaterdag in januari wordt de Nationale Tulpendag gevierd. Kijk jij tijdens deze grijze, grauwe dagen ook al weer reikhalzend uit naar de lente? De dagen worden weer wat langer en af en toe komt het zonnetje alweer dapper tevoorschijn. Helaas is de winter nog lang niet voorbij, maar met de bonte kleuren van de tulp haal je al wel wat vrolijkheid in je huis.

De Tulp

Tulpen zijn perfecte snijbloemen, ze blijven je verrassen met een stengel die bijna zichtbaar groeit op de vaas, de bloemen opengaan en tenslotte zie je ze in volle pracht bloeien.

Hoe kun je zo lang mogelijk van je tulpen genieten?

De tulp is een razendsnelle groeier en daarom kan het best een uitdaging zijn om de snijbloem in topconditie te houden. De bloemist adviseert om met vers, koud kraanwater te beginnen en vervolgens een product toe te voegen wat de houdbaarheid verlengt. Dit voorkomt ook dat de bloemen te snel opengaan.
Vervolgens snijd je 2-3 cm van de steel af met een schoon mes. Zet de tulpen het liefst op een koele plek buiten direct zonlicht en tocht.

De symboliek van tulpen

Wist je dat vrijwel elke kleur zijn eigen betekenis heeft? Zo staat een mix van gekleurde tulpen voor elegantie. Rood staat natuurlijk liefde en romantiek. Maar met (bijna) zwarte tulpen geeft jouw geliefde aan in vuur en vlam te staan. Met roze tulpen breng je goede wensen. De paarse kleur is koninklijk en geel staat voor vrolijke gedachten en warmte. Vraag je om vergeving, geef dan witte tulpen

Ondanks dat de tulp zijn oorsprong heeft in Turkije (het woord 'tulipa' is afgeleid van de Turkse tulband) pronken de Nederlanders al eeuwenlang met hun tulpenteelt. Jaarlijks komen er busladingen buitenlandse toeristen om onze beroemde bollenvelden te fotograferen.

Speciale dag in Amsterdam

Op het Museumplein in Amsterdam wordt een tulpenpluktuin aangelegd met wel 200.000 tulpen.Om 13.00 uur wordt de pluktuin geopend en mag iedereen een gratis bos tulpen plukken. Het thema van 2024 is 'Let's Dance!' en de tuin wordt geopend door DJ en producer: Hardwell. Vanaf deze dag, de Nationale Tulpendag, zijn de tulpen weer overal te koop.

Tulpdoop door de Nationale Tulpendag official

DJ Hardwell doopt zaterdag 20 januari 2024, Nationale Tulpendag, zijn eigen tulp. De doop vindt plaats vlak voor de officiële opening van het nieuwe tulpenseizoen op het Museumplein in Amsterdam. Het is voor TPN een eerbetoon aan Hardwell. Hij is een van de populairste DJ’s ter wereld en zijn shows staan, net als de tulp, bol van energie. Tulpen hebben zelfs de eigenschap om een beetje te ‘dansen’ in de vaas. Ze groeien namelijk een stukje door en elke bloem draait in de richting die hij wil. De nieuwe ‘Hardwell’-tulp, met een bijzondere bloemvorm en kleurstelling, wordt op Tulpendag voor het eerst aan het publiek gepresenteerd.

Bron: Tulpentijd.nl
Foto: Unsplash

Plaats een reactie

0 Reacties