Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Het Cultuurfonds Gelderland investeert € 100.000 in nieuwe makers

Boost voor Gelderse creatieve professionals

0

Mooi nieuws voor Gelderse makers die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd: de Nieuwe Makersregeling wordt per 1 april 2024 opnieuw opengesteld. Ook zijn er vier wildcards beschikbaar voor makers die al langer actief zijn. De Makersregeling heeft tot doel creatieve professionals ruimte, tijd en vertrouwen te bieden om een aaneengesloten periode volledig te kunnen focussen op een artistiek proces.

Makers uit alle kunstdisciplines kunnen een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. Denk bijvoorbeeld aan tijd voor idee- of tekstontwikkeling, het maken van nieuw werk, maar ook aan een publiekspresentatie, uitwisseling of het aangaan van een samenwerkingstraject. In 2023 werd de Makersregeling gelanceerd. Het Cultuurfonds Gelderland investeerde in 28 projecten: van een community-art sculptuur door Freija Broeren tot de muziektheaterproductie ‘ROUWRAVE’ door Godelieve Meijers.

Criteria

Aanvragers wonen en werken in Gelderland, zijn maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd aan een kunstopleiding (mbo/hbo) of zijn in het geval van autodidacten maximaal vijf jaar werkzaam als kunstprofessional.

Wildcards

Voor de openstelling in 2024 zijn vier wildcards beschikbaar voor uitzonderlijke makers uit Gelderland die al langer werkzaam zijn. Ga voor meer informatie over de criteria en procedure naar https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/gelderland/makersregeling-cultuurfonds-gelderland.

Aanvragen

Makers kunnen hun idee (video)pitchen via het aanvraagportaal van het Cultuurfonds. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt op basis van artistieke kwaliteit en de ontwikkelingsstap als maker. Per aanvraag wordt maximaal € 5.000 toegekend. Aanvragen kunnen van 1 april tot en met 15 mei 2024 worden ingediend.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

Voor meer informatie over de regeling kunt u contact opnemen met Pim Scheerder van het Cultuurfonds Gelderland, via telefoonnummer 026 359 86 35 of via e-mail: gelderland@cultuurfonds.nl.

www.cultuurfonds.nl/gelderland

Drie projecten die in de vorige ronde een financiële bijdrage ontvingen:

Creatief onderzoek door Freija Broeren uit Nijmegen

Beeldend kunstenaar Freija Broeren werkt tijdens twee residenties in Nijmegen en Culemborg aan kunstwerken. De verbinding tussen de mens en de omgeving staat centraal. Zij doet onderzoek naar vormen en materialen en werkt dit uit tot sculpturen, waarbij zij bezoekers betrekt in het maakproces.

Muziektheaterproductie ‘ROUWRAVE’ door Godelieve Meijers

Theatermaker Godelieve Meijers maakt de voorstelling 'ROUWRAVE'. Het is een theaterrave die de connectie tussen rouw, escapisme en het nachtleven onderzoekt.

De helende werking van de gezamenlijke beat. Raves zijn feesten met elektronische muziek. Zij werkt aan dit project samen met Simone Peters als DELEEF. collectief. In 2024 staan zij met de voorstelling op verschillende podia door het land.

Dansproductie ‘Verdragend Landschap’ door Emma Hanekroot en Emma Versluys

Als Peeled Collective maken de dansers Emma Hanekroot en Emma Versluys de voorstelling ‘Verdragend Landschap’. Het gaat over de verbinding tussen lichaam, landschap en erfgoed, waarbij de Hollandse Waterlinie het decor vormt. Zij voeren het werk uit voor publiek en maken een korte film dat op verschillende festivals te zien is.

het Cultuurfonds Gelderland

Markt 11

6800 GX Arnhem


www.cultuurfonds.nl/gelderland

Plaats een reactie

0 Reacties