Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!

Mijn Achtergrond brengt de trek van en naar de Achterhoek in kaart

Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers doet dit jaar onderzoek naar migratie tussen 1580-1940

0

Dat mensen zich verplaatsen is iets van alle tijden. Deze trek van en naar andere regio’s of landen waardoor een cultuurgrens wordt overschreden, wordt migratie genoemd. Het is deze migratie die bijdraagt aan de ontwikkeling van tradities, gebruiken en ambachten. Met dit in gedachten duikt het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in 2023 en 2024 de geschiedenis in.

De vraag is: Zijn ‘echte’ Achterhoekers echt zo stevig geworteld in de regio als we denken? Of schuilen er wellicht toch meer verhalen en verschillende voorouders in ons dan we denken? ECAL gaat hiervoor op zoek naar informatie, inzichten en verhalen over mensen die vanaf de zestiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog naar deze regio kwamen of juist uit deze regio vertrokken.

UITNODIGING |
Kom ook naar de live radio-uitzending van Ridders van Gelre vanuit ECAL


Op zaterdag 16 maart komt ridder René naar Doetinchem. Vanuit het ECAL presenteert hij die dag zijn radioprogramma bij Omroep Gelderland dat dit keer in het teken van migratie staat. Vanaf 10:00 uur is ook publiek welkom.

Aanvullend programma
Naast deze radio-uitzending biedt het ECAL tussen 10.00 en 12.30 uur een gevarieerd aanvullend programma:

  • Kleine expositie | Op de studiezaal is een kleine expositie ingericht van archiefstukken die informatie over migratie bevatten. De expositie laat zien in welke archieven informatie te vinden is over personen die uit of naar de Achterhoek geëmigreerd of geïmmigreerd zijn. Studiezaalmedewerkers lichten deze stukken graag toe.
  • Stamboom ridder René Arendsen | Een andere kleine expositie laat de stamboom zien van ridder van Gelre, René Arendsen. Hoe zit zijn familie in elkaar en komen er migranten in zijn familie voor?
  • Benieuwd naar eigen stamboom? Geïnteresseerden kunnen deze ochtend met allerlei vragen over eigen stamboomonderzoek op de studiezaal terecht. Let wel: het Erfgoedcentrum heeft natuurlijk alleen informatie over voorouders die afkomstig zijn uit de Achterhoek of Liemers.
  • 10.30-11.15 uur - Lezing over migratie | door medewerkers Erfgoedcentrum, Natalya Staring en Willem Willemsen. Aan de hand van archiefstukken wordt een aantal migratiegolven in de Achterhoek nader toegelicht. Benieuwd wie de eerste bewoners van Ulft waren en wie er uit de Achterhoek naar Suriname en Amerika vertrokken? Kom dan naar deze lezing.
  • 11.30-12.15 uur - Lezing over stamboomonderzoek | door Jos Grimmelikhuizen van de Nederlandse Genealogische Vereniging, afdeling Achterhoek en Liemers. Deze lezing over stamboomonderzoek behandelt in vogelvlucht alle bij het Erfgoedcentrum aanwezige archiefbronnen waarin onderzoek naar personen gedaan kan worden. Denk hierbij onder andere aan: de bevolkingsregisters, de registers van de Burgerlijke Stand en de kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken.


Kom ook!

  • De entree is gratis en aanmelden is niet nodig.
  • Locatie: Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers, gevestigd in het gebouw ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN in Doetinchem. Parkeren: zie info gemeente Doetinchem.

Eerder bij de Ridders
Vanaf 15 januari doken de Ridders van Gelre in hun eigen familiegeschiedenis. Iedere week weten ze weer een stukje meer. Kijk hierde afleveringen terug.

Opdracht Saxion-studenten bij Achterhoeks Openluchtmuseum

Vanaf deze week duiken 5 derdejaarsstudenten van het Saxion in het thema migratie. Ze doen dit in opdracht van het Achterhoeks Openluchtmuseum in Lievelde.

Daisy Meekes, projectleider Marketing en PR vertelt: “De studenten zijn van verschillende studierichtingen waaronder bedrijfskunde, toerisme en commerciële economie. Samen gaan ze voor ons aan de slag met verhalen van migranten. Het komen en gaan van mensen en daarmee de vermenging van de lokale cultuur en tradities, is namelijk van invloed op ons cultureel erfgoed. En kunnen daarmee ook de toeristische waarde van de regio vergroten.”

Ze vervolgt: “De studenten gaan voor ons op onderzoek naar waar voor ons als Achterhoeks Openluchtmuseum relevante migrantenverhalen liggen. De bijzondere verhalen zouden wij vervolgens graag in het museum tot leven willen laten komen. De studenten kijken ook hoe dit op een aantrekkelijke manier kan waarbij de verhalen en het culturele erfgoed van het museum elkaar versterken.”

Basiscursus genealogie
Op 5 april start bij het Erfgoedcentrum een basiscursus genealogie. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meer informatie hierover vind je op op de website van het Erfgoedcentrum.

Achterhoekers in Binnen-Mongolië...
In de volgende nieuwsbrief lichten we een klein stukje van de sluier van het verhaal van een Achterhoeker die in de 19e eeuw naar Binnen-Mongolië vertrok: een bijzonder, turbulent en spectaculair leven in het noorden van China. Wordt vervolgd...



Heb jij ideeën of concrete plannen rondom #migratieisvanalletijden en wil je deze delen?
Wil je dat we meedenken?

Neem contact op met projectcoördinator Anne-Marieke Vreeman via mijnachtergrond@ecal.nu.

Meer weten?
Ga naar mijnachtergrond.nl en lees meer over het project.

Dit is ook de plek waar we meer nieuws delen over het project en over organisaties en/of events die iets met het thema doen.


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

Bron: https://www.cultuurerfgoedachterhoek.nl/mijn-achtergrond

Plaats een reactie

0 Reacties