Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
veilig online shoppen in een webshop

Veilig online winkelen

Met deze 7 tips

Geld & Recht 26 november 2021 0

De feestmaand staat voor de deur, hoog tijd om de cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst in huis te halen. En al juichen we het 'lokaal kopen' absoluut toe, nu - met de oplopende cijfers van Covid-19 besmettingen - begrijpen we dat online kopen nu soms even prettiger is. Met name als je een kwetsbare gezondheid hebt. Maar hoe winkel je online veilig, hoe weet je of een website betrouwbaar is en je niet iets koopt met geld wat achteraf in handen van een oplichter terecht komt?

Onze mailbox overstroomt soms met verleidelijke acties en aanbiedingen. Online oplichters maken hier handig gebruik van en zijn in deze tijd extra actief om mensen te verleiden tot aankopen in hun webshop. Blijf dus te allen tijde waakzaam tijdens het winkelen op het web. Daarom hier 7 tips om zo veilig mogelijk online Sint- en Kerstinkopen te doen.

1. Te mooi om waar te zijn?
Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Tenzij je met een grote, bekende winkelketen te maken hebt die gebruik maakt van een grote inkoop. Maar in negen van de tien gevallen wordt je in rap tempo lichter gemaakt in je portemonnee zonder er ooit iets voor te ontvangen.

2. Spelfouten?
Staan er gekke taal- en spelfouten in de mail of op de website? Dan zou je te maken kunnen hebben met een nep-webshop en zouden jouw alarmbellen moeten gaan rinkelen. Let op het volgende:

  • Check de contactgegevens van de webshop. Is er geen vestigingsadres te vinden, maar alleen een chatfunctie? Wees dan extra alert.
  • Controleer het KvK-nummer.
  • Kijk ook naar reviews, dat zijn de beoordelingen van eerdere kopers.
    Let op! webshops kunnen ook nep-reviews plaatsen op hun eigen website en ook het logo van Thuiswinkel Waarborg is eenvoudig, maar onterecht op een website te plaatsen. Check beoordelingen dus áltijd op een onafhankelijk platform zoals Trustpilot.nl of Google Reviews en ga na of de webwinkel een erkend webwinkelkeurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg. Zo weet je zeker of de webwinkel daadwerkelijk aangesloten is en of de beoordelingen betrouwbaar zijn.
  • Check of de webshop voorkomt in de lijst van nep-websites op politie.nl

3. Bestelling plaatsen
Als je eenmalig iets bestelt bij een webwinkel, probeer dan gebruik te maken van een ‘ga door als gast’ -account. Immers, als je een account aanmaakt moet je veel informatie vrijgeven als persoonlijke gegevens en inloggegevens. Hoe minder persoonlijke gegevens je achterlaat, hoe kleiner de kans dat jij slachtoffer wordt van een datalek waarbij jouw persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt.
Winkel je vaker bij een bepaalde webshop, dan is het vaak wel handig om toch een account aan te maken. Maar beveilig deze dan indien mogelijk met tweefactor-authenticatie. Je kunt dan niet langer alleen inloggen met je inlognaam en wachtwoord, maar je ontvangt dan bijvoorbeeld ook een SMS of een ander bericht met een eenmalige inlogcode.
Hackers krijgen zo minder kans om met jouw inlognaam en wachtwoord bestellingen te plaatsen.

4. Veilige website encryptie
Website encryptie is een duur woord, maar betekent niks anders dan dat de website jouw gegevens beveiligt bij het invoeren van je betaalgegevens. Een beveiligde website kun je herkennen aan een webadres dat begint met https. Websites die beginnen met https doen dat om bezoekers van hun website beter te beschermen. Je ziet dan ook een symbool van een hangslotje aan de linkerkant van de adresbalk (zowel op de computer als op je tablet of smartphone).

5. Betalingswijze
Heb je de keuze, kies dan ALTIJD voor 'achteraf betalen'. Zo kun je het product na ontvangst eerst zien en beoordelen voordat je betaalt.
Wil je liever direct afrekenen, gebruik dan een geverifieerde betaalwijze zoals iDEAL, creditcard, PayPal of Apple Pay.
De meest veilige optie is dan betalen met creditcard of PayPal, omdat je online aankopen dan meestal verzekerd zijn. Mocht er sprake zijn van oplichting, dan kun je je geld terugkrijgen.

6. Beveilig je apparaten
Wees secuur én op tijd met updates op je PC, laptop, tablet en smartphone en neem daarnaast altijd extra maatregelen om jouw apparatuur te beschermen met de laatste geüpdate beveiligingssoftware. Alleen zo is je apparatuur zo goed mogelijk beveiligd hadelijke invloeden van buitenaf. Online oplichters weten op diverse manieren ‘in te breken’ of gebruik te maken van nieuw ontdekte lekken.

7. Koop bij bekende webshops
Betaal liever misschien iets meer en koop je cadeautjes bij bekende webshops. Of koop alsnog lokaal via de webshop van je favoriete winkel om de hoek. Kleine ondernemers zijn in deze tijden vaak ook wel bereid om telefonisch bestellingen aan te nemen die in sommige gevallen zelfs bezorgd worden of op een veilige manier opgehaald kunnen worden.

Wij wensen je alvast hele fijne feestdagen!

Plaats een reactie

0 Reacties