Naober logo
Geef nu het jubileumnummer voor € 4,50 cadeau.
Klik hier!
Doo 't zelf - droogbloemen maken

Doo 't zelf - droogbloemen maken

Creatief 10 juni 2022 0

Geniet jij ook zo van bloemen in huis? Van verse bloemen heb je met een beetje geluk soms twee weken plezier. Maar als je bloemen droogt, kun je jarenlang genieten van jouw favoriete bloemen! De trend uit de jaren '70 en '80 is weer helemaal terug van weggeweest.

Natuurlijk kun je een bos kant-en-klaar droogbloemen kopen. Maar je kunt ook jouw eigen boeket samenstellen met verse bloemen uit eigen tuin of bij de bloemist. Zo kun je je eigen favoriete bos samenstellen.

Wij vertellen je graag welke bloemen het meest geschikt zijn en welke methoden je kunt hanteren om bloemen te drogen.

Geschikte bloemen om te drogen

Helaas zijn niet alle bloemen geschikt om te drogen. Bloemen als de tulp, amarylis en de narcis hebben een zachte steel en bevatten veel vocht. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk om deze bloemen mooi te drogen. Het beste kun je bloemen kiezen met een houtachtige steel. Denk aan:

  • zonnebloemen
  • lavendel
  • hortensia
  • roze
  • gipskruid
  • ridderspoor
  • chrysanten
  • Zeeuws knoopje
  • fluitekruid
  • boerenwormkruid
  • craspedia-bolletjes
  • limonium
  • papaver (de zaadbol)
  • korenbloemen.
  • trommelstokjes (Allium sphaerocephalon)
  • strobloemen (Helichrysum bracteatum)
  • Zeeuwse heide (Limonium sinuatum)
  • engelwortel
  • duifkruid
  • diverse grassoorten

Bloemen in de kleuren roze, blauw en oranje blijven qua kleur na het drogen het mooist.

Droogmethode: Bloemen ophangen en aan de lucht drogen
Heb je je favoriete bloemen uitgezocht? Verwijder dan eerst het overtollige blad. Vergeet hierbij niet het blad net onder het bloemhoofd. Bevestig een touwtje of elastiekje aan het uiteinde van de steel. Een elastiekje voorkomt dat de steel die krimpt bij het uitdrogen, uit het touwtje valt. Hang de bloemen op de kop in een warme, donkere, droge plek zoals een zolder of garage. Zorg ervoor dat de bloemen elkaar niet raken als ze hangen, anders kunnen ze makkelijk gaan schimmelen.

Een droogproces duurt 1 tot 8 weken en gaat het snelst als de bloemen op een goede plek hangen. Bij dikke stelen duurt het droogproces wat langer. Zodra de bloemen knisperig aanvoelen, zijn de bloemen droog. Je kunt dit ook testen door in de steel te knijpen. Als deze niet meer flexibel is, zijn je droogbloemen klaar. Hoe sneller de bloemen drogen, hoe beter zij hun oorspronkelijke vorm en kleur behouden.

Wist je dat je zelfs die prachtige pioenrozen kunt drogen? Als de bloemen mooi openstaan, knip je ze af met de stelen er nog aan. Als ze aan het einde van hun bloeitijd zijn, zullen de bloemen uitvallen en ben je net te laat. Hang de pioenrozen eerst omgekeerd op aan een draad. Liefst in een warme serre of kas. Daarna kunnen ze verder drogen in de garage of op zolder.

Droogmethode: Bloemen in de heteluchtoven
Heb je een heteluchtoven? Dan kun je daar ook bloemen in drogen. Stel de oven in op een hele lage temperatuur met een maximum van 40 graden. Steek de stengels in een op maat geknipt stukje kippengaas en leg dit op een ovenplaat. Check na een paar uur of de bloemen al droog zijn. Controleer dit wel op tijd, want als je te laat bent worden de bloemen te donker en te broos. Chrysanten zijn zeer geschikte bloemen om op deze manier te drogen.
Let op! Laat de bloemen goed afkoelen!

Droogmethode: Gebruik waspoeder, rijst of silicagel
Kort afgesneden bloemen die je bijvoorbeeld wilt gebruiken in een bloemstuk kun je het beste op de volgende manier drogen. Doe een laag rijst of waspoeder van zo'n 5 centimer in een hoge luchtdichte, afsluitbare bak. Je kunt hier ook silicagel voor gebruiken (verkrijgbaar bij de hobbyzaak). Prik de bloemenstelen in de rijst of waspoeder en strooi laagje voor laagje rijst of waspoeder rondom de bloemen totdat de bloemhoofden helemaal bedekt zijn. Zorg ervoor dat de bloemen elkaar niet kunnen raken. De bak goed, luchtdicht afsluiten. Na ongeveer een week zijn de bloemen goed gedroogd. Niet te lang wachten, want net als bij de heteluchtoven methode, kunnen de bloemen dan te donker en te broos worden.
Bewaar de bak met rijst, waspoeder of silicagel en gebruik hem desgewenst nog eens.
TIP! Deze methode is alleen geschikt om je gedroogde bloemen te verwerken in bloemstukken met grijs steekschuim of om te verlijmen met koudlijm.

Droogmethode: op de vaas drogen, zonder water
Sommige bloemen en bladeren zijn geschikt om gewoon staand in een vaas te drogen. Bloemen als lavendel, gipskruid, hortensia, alium, eucalyptus en crasepedia. Het handigste is om kippengaas over de vaas te leggen en daar de stelen in te steken zodat je bloemen mooi rechtop blijven staan.

Heb je een paar verse bloemen op de vaas met water gehad en wil je ze alsnog drogen? Dat kan! Knip dan eerst het natte deel weg zodat het niet kan rotten. Nog beter is het om de bloemen eerst op de kop hangend te drogen, los van elkaar.

Bloemen persen
Dit weet je vast nog wel van vroeger. Je geplukte bloemen tussen een stuk keukenrol of vloeipapier persen in een zwaar boek. Leg er het liefst een stapeltje boeken bovenop voor extra druk. Kies een droge plaats, vervang indien nodig na de eerste dag nog even het keuken- of vloeipapier en doe dit in het begin dagelijks en daarna eens per week.
Dan nog even 3 tot 4 weken geduld en je geperste droogbloemen zijn klaar voor gebruik. Als de bloemen na een maand nog vochtig aanvoelen, verleng de droogtijd dan gerust met een week.

TIP! Gebruik een oud boek, of bescherm de pagina's met extra papier. Want met name in het begin zal je bloemsap verliezen en dat kan lelijke vlekken in je boek opleveren.


Superleuk is het om je geperste droogbloemen in een lijstje te stoppen. Je hebt tegenwoordig van die doorkijklijstjes met een metalen rand. Hang ze in het raam of onder je overkapping in de tuin en je kunt je bloem van alle kanten bewonderen.
TIP! Het beste kun je hier bloemen voor gebruiken met wat dunnere stelen.

Droogbloemen mooi houden

Als je zo je best hebt gedaan, wil je zo lang mogelijk genieten van je droogbloemen. Bewaar ze in een droge ruimte. Bijvoorbeeld in de woonkamer. Samengebonden en in meerdere kleine vaasjes heb je een superleuke decoratie!
Spuit na het drogen wat haarlak in de bloemen zodat ze ook na het drogen beter hun vorm behouden. Ze zijn zo ook minder kwetsbaar.
Droogbloemen worden wel sneller stoffig, dus af en toe moet je even voorzichtig het stof verwijderen (bijvoorbeeld door zachtjes te blazen) zodat je droogbloemen niet dof worden.

Inspiratie


Zoek je nog naar leuke ideeën om iets met je droogbloemen te gaan doen? Kijk op onze Pinterest-paginavoor inspiratie!
en check onze eerdere 'Doo 't Zelf met droogbloemen' HIER.

Plaats een reactie

0 Reacties