Over bekende en bijzondere mensen. Spraakmakende en ontroerende verhalen van onze "naobers".
Stelt u zich eens voor dat er strandtenten zouden staan op de Veluwe. Strandtenten? Strandtenten ja, u leest het goed. Stelt u zich ook eens voor dat het Groene Hart niet groen meer is, maar blauw.
Van het beroemde naoberschap had ik nog nooit gehoord, voor ik in de Achterhoek terecht kwam. We kennen wel Burendag, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds dat op de vierde zaterdag in september wordt georganiseerd
In het leven van de Nederlands-Marokkaanse kookboekschrijfster en tv-kokkin Nadia Zerouali draait alles om eten. Ze woont in Almere, werkt overal en nergens, maar is het liefst thuis in Winterswijk waar ze is geboren en getogen.
Hij komt volgens eigen zeggen te weinig in de Achterhoek. Al blijven geboortedorp Varsseveld en De Graafschap-stad Doetinchem hem lief. Guus Hiddink over voetbal, voor en tegenspoed, jeugdherinneringen en zijn band met het oosten.
Tegenwoordig reizen we met gemak de hele wereld over, maar als vroeger een Achterhoeks meisje, een deerntje, te kennen gaf dat ze ‘in de stad’ in betrekking wilde, was de naaste familie weken, wat zeg ik, maanden van tralat.
Miriam Lancewood groeide op in Nieuw-Wehl en in Assen. Nu woont ze met haar partner in de wildernis van Nieuw- Zeeland. Leven in en van de natuur. Ze schreef er een boek over. Een bestseller!
‘Zoolt’ is het streektaalwoord voor zout. Zout is ook het eerste betaalmiddel in de geschiedenis, omdat het iets kostbaars was. Mensen konden er hun levensmiddelen in bewaren. De Romeinse soldaten werden in zout uitbetaald.
Heel vroeger hadden wij zelf geen krant. Mijn ouders wilden er best een, maar er waren geen bezorgers te vinden die naar de Beuseberg bij Holten wilden fietsen. Te ver weg.
Ik vind de lente iets magisch hebben. Alles wat dood leek krijgt nieuw leven ingeblazen. Alles popt op, alles stroomt, alles wuift en alles geurt. Bijna gretig drukken de voorjaarsbloemen hun kopjes uit de kleigrond