Clémence Ross

over onzinnige regels, De Graafschap, vrouwenvoetbal en mantelzorgen

Aparte Leu 28 oktober 2019 0

Veel markante en bijzondere persoonlijkheden sierden de cover van Naober sinds mei 2007. Ons koperen jubileum hebben we aangegrepen om terug te gaan naar de mensen die verbonden zijn met de geschiedenis van het blad. Wat hebben zij meegemaakt in de afgelopen twaaf en een half jaar? Een openhartig gesprek met Clémence Ross, over onzinnige regels, De Graafschap, vrouwenvoetbal, mantelzorgen en nog veel meer.

Een leven kan behoorlijk veranderen in 12 jaar tijd. Clémence Ross prijkte op een van de eerste covers van Naober in 2008. De buren die haar toentertijd inwijdden in de naoberschap heeft ze vaarwel gezegd. Na het overlijden van haar man is de boerderij in Breedenbroek verkocht. Haar passie om met elkaar ergens voor te gaan is ze echter niet kwijt.

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd rond de oude boerderij in Breedenbroek, het thuis van Clémence Ross. Het pad naar het huis ligt nog steeds wat verscholen tussen de wilgenbossen, de tuin ligt er prachtig bij en de boerderij staat te glimmen in de namiddagzon. Een knalgroene fiets naast de deur. Het lijkt erop dat zich hier een rustig en onbekommerd leven in de Achterhoek afspeelt. Niets is minder waar. In de boerderij was het de afgelopen tien jaar allesbehalve rustig en zorgeloos. Na een tumultueuze tijd als voorzitter van De Graafschap, stapte ze over naar de UEFA en de KNVB om te vechten voor de positie van het vrouwenvoetbal. Een aantal functies later heeft ze nu als missie de mantelzorgers in Nederland te ontlasten. Zorgen voor een zieke is zwaar. Dat ondervond ze aan den lijve, toen haar man ongeneeslijk ziek werd. Zij was 2,5 jaar zijn mantelzorger, tot hij tien maanden geleden overleed. Alleen blijven in het buitengebied wilde ze niet. De boerderij is inmiddels verkocht, van de buurt is afscheid genomen, een appartementje in een volkswijk van Amsterdam staat op haar te wachten.

Mantelzorger ontzorgen
Het ministerie heeft Clémence Ross aangesteld als ‘aanjager respijtzorg’. Dat betekent dat ze onderzoek doet naar het verbeteren van de zorg rond chronisch zieken en mantelzorgers. Ze heeft het over dramatische cijfers:

“4,8 miljoen mensen zijn mantelzorger. 1,7 miljoen zelfs langdurig en intensief. Dat is 30 procent van de mensen boven de 16 jaar. Enorme aantallen. In een krimpregio als de Achterhoek betekent het dat uiteindelijk bijna iedereen mantelzorger zal zijn.”
www.aanjagerrespijtzorg.nl

Lees het hele verhaal in Naober (herfst 2019).

Plaats een reactie

0 Reacties