Help de insecten een handje
Plaats een insectenhotel in je tuin
Tuin & Erf 23 april 2020 1Help de natuur en vooral alle insecten een handje door een insectenhotel in je tuin te plaatsen! Daarmee zorg je ervoor dat de insecten een onderdak krijgen en zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. Maar wist je dat je er zelf ook iets aan hebt? Insecten bestuiven je gewassen, waardoor je oogst zal toenemen. En ze helpen ongedierte uit je tuin te bestrijden.
Een insectenhotel maak je eenvoudig zelf. Onze collega deed dit onlangs met haar dochter (9). Samen bezig, het bos in en dan knutselen. Super leuk om op een vrije middag te doen. Zie hier het eindresultaat en de stap-voor-stap uitleg.
Door de verstedelijking vinden insecten het steeds moeilijker om een goede schuil- en nestplaats te vinden. Daarom is het van belang dat wij ze een handje helpen.
Hoe werkt een insectenhotel
Maak je eigen insectenhotel en bepaal zo zelf welke insecten je helpt. Zo kun je een hotel maken dat alleen geschikt is voor lieveheersbeestjes en vlinders. Maar als je meerdere insecten onderdak wilt bieden, kies dan voor veel verschillende kamers. Hierdoor komen er naast de vlinders en lieveheersbeestjes ook wilde bijen, wespen, gaasvliegen en oorwurmen op af.
Het is per insect verschillend waarom ze graag een insectenhotel gebruiken. Voor sommige insecten is een insectenhotel vooral een voortplantingsplek. Maar vlinders gebruiken het hotel alleen voor een schuilplaats tijdens regen of als overwinteringsplaats.
Welk materiaal voor welk insect?
Bamboe, holle takken en riet
Voor bijen. Het beste kun je wat verschillende diktes door elkaar gebruiken. Ook graafwespen houden van holle takken. Maar willen daar nog graag zelf een holte in graven. Om deze nuttige insecten (graafwespen eten luizen en bestuiven planten) te lokken kun je takken met een zachte binnenkant gebruiken.
Riet kun je bij de meeste sloten vinden. Knip een paar rietstengels af en hang die een paar dagen te drogen. Daarna zijn ze ideaal om tussen de bamboe te drukken om die vast te klemmen. Blijf er riet in drukken tot alle bamboe stevig vast zit.
Boorgaten in hout voor solitaire bijen en metselbijen
Door in een massief stuk hout gaten te boren van verschillende diktes tussen de 4 en 8 millimeter dik, creëer je schuilplaatsen voor solitaire bijen en metselbijen.
Houtsnippers, houtwol en schors
Lieveheersbeestjes, torretjes en gaasvliegen zijn dol op dichte materialen als houtwol, houtsnippers en schors. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes zijn een natuurlijke manier bladluis te bestrijden.
Dennenappels
Ook dennenappels bieden een schuilplaats voor lieveheersbeestjes, torren en ook oorwurmen.
Baksteen met gaten
Metselbijen zijn ook gek op steen. Wil je metselbijen naar je bijenhotel lokken, dan kun je het beste zo’n baksteen vol gaten gebruiken. Boor zelf gaatjes in de baksteen of hak een baksteen in stukken en plaats de stukken in je insectenhotel.
Kamer met kieren
Door één van de kamers van je insectenhotel dicht te maken kun je het omtoveren tot een vlinderkastje. Voordat je dat doet stop je wat dorre takjes met blaadjes eraan in de kamer. Zo heeft je vlinder een takje om op te zitten. Vervolgens maak je in een plankje een aantal gleuven van 1 cm breed en 8 tot 10 cm lang waardoor de vlinders naar binnen kunnen kruipen. Vlinders als de Kleine Vos, Admiraal, Citroenvlinder en Dagpauwoog gebruiken het om te schuilen bij slecht weer of om te overwinteren.
Insecten aantrekken
Lok de insecten naar je tuin. Dat kan op verschillende manieren. Natuurlijk moet je zorgen voor de juiste materialen in je hotel. Ook je tuin kan ervoor zorgen dat ze sneller naar jouw hotel komen.
Plaats veel bloeiende bloemen dichtbij je hotel. Hiermee trek je vooral bijen, hommels en vlinders aan. Het lieveheersbeestje zijn actieve beestjes en komen op bladluizen en schimmels af. Hier leven ze van. Ook de gaasvlieg houdt van bladluizen, maar deze leeft voornamelijk ’s nachts en houdt ook van pollen en nectar. Wilde bijen zoals metselbijen voeden zich met nectar en stuifmeel van bloemen. Met name van de bloemen die vroeg in het jaar bloeien, zoals aardbeien en appelbomen.
De beste plek voor je insectenhotel
Een zonnig plekje is het beste, met de ingang op het zuiden en goed beschermd tegen wind en regen.
Een meter boven de grond warmen bijen zich op in de zon. Dus de kamer van de bijen hang je het beste op de plek waar een paar uur zon (liefst ochtendzon) is.
Verplaats het hotel in de winter niet. Want anders komen de insecten die je hotel als broedplek gebruiken te snel uit en overleven ze dit niet.
1 Reactie
1
1