Keuper kaas

Keuper kaas

Streekproducten 1 augustus 2023 0

Al meer dan 40 jaren echte ambachtelijke kaas van Keuper


Al meer dan 40 jaar maakt Jan Keuper (64) overheerlijke echte boerenkazen. "Slechts enkele kaasmakers doen dit langer dan wij, voor zover ik weet", zegt Jan Keuper. Hij geniet elke dag van het boerenleven en het contact met de consumenten die hun boerderijwinkel - bnaan de Goorsestraat net buiten Hengevelde - regelmatig bezoeken. Zijn vrouw Betsie helpt hem in de winkel.

Jan Keuper ging naar de middelbare landbouwschool in Hengelo. Hij wilde net als zijn broer heel graag boer worden. Maar het bedrijf was eigenlijk te klein voor twee gezinnen. Zijn ouders ontdekten toen het ambachtelijk kaasmaken bij Oude Lansink in Fleringen. Dat was misschien wel een mooie activiteit voor erbij.

Pekelbad
Het bleek een schot in de roos. Kazen maken vindt Jan Keuper nog steeds geweldig om te doen. "'s Morgens melken we de koeien", vertelt hij. "Aan de melk voeg ik zuursel en stremsel toe en 2 tot 2,5 uur later heb ik al het begin van een kaas. Die gaat 4 dagen het pekelbad in en moet dan nog 28 dagen rijpen. Dan heb ik jonge kaas. De oudere soorten kaas moeten tussen de 3 maand en een jaar worden verzorgd, waarna zij kunnen worden verkocht." Jan Keuper heeft samen met zijn broer zo'n 60 melkkoeien.

Fenegriek
In al die jaren is het ambachtelijk kaasmaken eigenlijk niet of nauwelijks veranderd. Maar de consument is wel flink anders geworden. "De klant is kritischer tegenwoordig. We maakten in het begin de gebruikelijke gele, Goudse kaas. Soms met komijn of brandnetels er in. Daarna kwam de kaas met tuinkruiden, kaas met knoflook, Italiaanse kruiden, olijf en tomaat en mosterd. Tegenwoordig is fenegriek populair."

Lokaal
Jan Keuper zag de grote supermarkten steeds meer klanten trekken ten koste van de kleine, zelfstandige winkeliers. "Maar de afgelopen 15 jaren winnen streekproducten aan populariteit en willen steeds meer supermarkten ook lokale producten aanbieden." De familie Keuper heeft alle economische stormen doorstaan. Veel klanten bleven Keuper al die jaren trouw. Zij zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de zuivel. "Klanten van het eerste uur komen nog steeds bij ons", zegt Jan Keuper. "Dat geeft een goed gevoel. Mensen zijn al zo lang tevreden met ons product. Dat vind ik geweldig. Dat geeft voldoening."

Eerlijk
"De smaak van onze kaas is romig. We verwarmen de melk niet zodat enzymen en andere belangrijke, gezonde bouwstoffen behouden blijven in de kaas." Keuper noemt zijn zuivel een eerlijk product. "We voegen niets toe. Geen conserveringsmiddelen, geen kleurstoffen, niets." Ook de boerderijwinkel is in al die jaren nauwelijks veranderd. "De toonbank maakte plaats voor een koeling. Maar de winkel is verder nog precies hetzelfde als 44 jaren geleden."

De winkel is geopend op vrijdag van 9 tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur en op de eerste zaterdag van de maand is Jan Keuper met zijn kaas aanwezig op de streekmarkt in Delden.

www.keuperkaas.nl

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties