Boerderijwinkel Groot Antink

Boerderijwinkel Groot Antink

Streekproducten 15 maart 2023 0

Teeler Ted maakt liefst 65 soorten jam

Je kijkt je ogen uit in de schitterende boerderijwinkel Groot Antink net buiten Groenlo. Liefst 65 soorten jam staan er uitgestald. Alles eigen merk. Wel eens gehoord van groene tomatenjam? Of pruimenjam met een vleugje peper? Ted Geerdinck ziet het als een uitdaging dat te maken, wat je nergens anders kunt krijgen. Zo'n 100.000 potjes gaan er jaarlijks de deur uit onder meer naar andere boerderijwinkels in de regio. Op ruim 50 adressen zijn de jammetjes, siropen en chuckneys van Groot Antink te koop. Conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen zijn er taboe.

Uitdaging
"Soms komen mensen in onze winkel met de vraag: 'Kun jij dat en dat maken?'", vertelt Ted Geerdinck. "Ze hebben ooit een bepaalde jam gegeten maar kunnen dat nergens meer krijgen en dan komen zij bij ons in de winkel en vragen er naar." Ted ziet het als een uitdaging weer iets nieuws te maken in de hoop dat het aanslaat. "We maken de etiketten zelf, regelen de bestellingen en vullen de voorraad van onze jammen in andere winkels aan."

Camping

Zomers is de camping met 35 plaatsen en een appartement vaak vol, zitten gasten op het terras en bij het speeltuintje. Het is er altijd gezellig. Ted Geerdinck vormt samen met zijn huidige vrouw, zijn eerste vrouw is overleden, de 6e generatie die op Groot Antink werkt. "Mijn vader verkocht al aardappelen en uien vanuit de schuur", vertelt Ted. "Hij stopte op een gegeven moment met het houden van koeien en weer wat later met het houden van varkens. De akkerbouw bleef over." Langzaam kwam er een kleine camping bij en werd de verkoop van streekproducten steeds belangrijker.

Verbaasd
"Sommige mensen komen met verbaasde blikken in onze winkel. We zitten aan het einde van de weg en daar verwachten ze geen winkel meer. En als ze dan iets willen uitzoeken dan is het ook nog eens lastig kiezen." De aardbeien en appel/kaneel jam verkopen altijd goed. Maar wat vind je van een jam 'dadel met balsamico' of een tay berry, een kruising tussen bramen en frambozen? Aan sommige jammen voegt Ted geen suiker toe en andere krijgen een likeurtje mee voor een speciale smaak. Mensen zijn er gek op.

Mooi
Het fruit teelt Ted zelf. "Dat is het mooie van dit werk, van het begin tot het einde maken we bijna alles zelf." Dat geldt ook voor de chutneys, siropen en de sauzen, zoals granberry met sambal. "Ik ben de hele dag druk en met heel veel plezier aan het werk. Maar het mooie is dat ik altijd bij mijn gezin ben. Mijn vrouw en dochters zien me vaak genoeg. Dit voelt niet als werk."

https://grootantink.nl/

Openingstijden winkel:

9.00 - 18.00 uur donderdag en vrijdag

9.00 - 17.00 uur zaterdag

Marcel Tettero

Freelance schrijver, fotograaf en videograaf.

Plaats een reactie

0 Reacties