
Rode kool met aardappel-notenpuree en appel-spek tartaar
Traditioneel gerecht met een twist
Koken 14 november 2025 1Vandaag een heel bijzonder recept die je het water in de mond doet lopen. Een eenvoudig gerecht met een twist waardoor het nèt even anders is dan anders. Eet smakelijk!
Ingrediënten (4 pers)
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 750 gram rode kool met appeltjes (voor de snelheid kiezen wij voor diepvriesgroente, vers maken kan ook)
- 4 rundertaraartjes
- 8 plakken ontbijtspek
- 1 Goudreinet appel
- 80 gram gepelde walnoten
- 2 dl volle melk
- een klontje roomboter
- zout & peper
- aluminiumfolie
Bereidingswijze
Maak aardappelpuree. Schil en kook de aardappelen en voeg op het laatst de gepelde walnoten toe. Giet af en doe er een klontje roomboter, zout & peper en 2 dl opgewarmde melk bij. Stamp dit door elkaar tot je een smeuïge puree hebt.
Wikkel de ontbijtspek om de tartaar (2 plakjes per tartaar). Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd 8 ronde ringen van de appel. Bak de appel in ca 3 minuten per kant een beetje goudbruin en zacht. Hou de appel warm op een bord onder een stukje aluminiumfolie. Voeg iets boter toe in de pan waar je net de appel hebt gebakken en bak nu de met ontbijtspek omwikkelde tartaartjes af in het achtergebleven vet. Elke kant zo'n 3 minuten.
Ondertussen warm je de rode kool op. Wij kiezen voor het gemak voor diepvriesgroente. Daar zit alle vitamine in en zorgt ervoor dat je dit gerecht snel op tafel hebt. Zelf je rode kool bereiden kan natuurlijk ook. Klik hier voor het basisrecept zoals oma hem maakt.
Als de tartaartjes gebakken zijn, leg je de gebakken appelschijven erop.
Alles gezellig op een plat bord serveren en genieten maar!
Inspiratie
Gek op rode kool? Probeer dan ook eens deze rodekool schotel nmet Bretons gehakt!
Foto: Unsplash en PXhere


1 Reactie
Bernard Horstman
Winter rodekool moet je zelf fijn snijden en daarna zeer langzaam stoven met verschillende kruiden en zodat het een diep donker rode kleur krijgt alleen dan is het lekker met een hazen bouten gekookte aardappelen uit eigen tuin erbij,zo deed mien moe dat ok altied met de karsdagen een keer rode kool gehad uut een puttien want dat mos van mien zuster dan was ut minder wark Ik zij een keer maar nooit weer op disse manniere.