Oliebollen, kniepertjes en appelflappen
Koken 27 december 2024 5Het is weer zover..... tijd om de jaarlijkse oliebollen en appelflappen te bakken. Naober verzamelde de lekkerste recepten voor oliebollen, appelflappen en kniepertjes.
Bak ze, eet smakelijk en gelukkig nieuwjaar!
Kniepertjes
Super gezellig om samen met de kinderen te maken rond oud- en nieuw!
Ingrediënten (8 pers.):
- 200 gr suiker
- 125 gr boter
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 1/2 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Los de suiker in 1,5 dl heet water op en laat de boter in het suikerwater smelten. Zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei, de kaneel en – het suikermengsel bij zodat een glad deeg ontstaat. Laat het deeg afgedekt een nacht rusten. Neem een elektrische wafelijzer (bv een CLOER), verhit het ijzer (stand 3) en leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer. Knijp het ijzer goed dicht (dan krijg je dunne wafeltjes) en bak de wafels in 1 tot 2 minuten gaar. Neem met een prikker de wafel uit de pan en leg op een schone theedoek.
Rol om de steel van een pollepel en laat even afkoelen. Mocht de wafel te dik worden voeg dan een beetje water aan het deeg toe. Het moeten dunne wafeltjes worden!
Serveren met vers geklopte slagroom. Recept komt van Erna Kookt.
Foto hieronder: Lienie Timmer die ook dit jaar weer rolletjes bakt op bestelling voor Stichting Hartekind.
---------------------------------------------------------------
Oliebollen
Ingrediënten (8 pers.):
Oliebollenbeslag
- 100 g boter
- 1000 ml melk
- 2 zakje gedroogde gist
- 2 ei
- 1000 g bloem
- 2 mespuntje zout
Traditionele oliebollen
- 250 g rozijnen
- 150 g krenten
- 2 appel, Jonagold
Bereidingswijze:
Smelt de boter, verwarm de melk tot deze handwarm is en los de gist, het ei en de boter erin op. Roer de bloem en het zout door het beslag, goed doormengen.
Wel de rozijnen en krenten circa 30 minuten in warm water. Schil de appel en snijd in blokjes.
Meng de rozijnen, krenten en de appel door de helft van het beslag. Laat het beslag circa 30 minuten rijzen onder een vochtige doek of plastic op een warme plek.
Verwarm de olie voor tot 180 °C.
TIP: Doe voordat je het beslag eruit schept eerst de lepel in de olie. Zo komt er een laagje vet omheen en gaat het scheppen makkelijker.
Laat de oliebollen 5 tot 6 minuten frituren en vervolgens op een papiertje uitlekken. Je kunt de oliebollen tenslotte bestrooien met poedersuiker.
---------------------------------------------------------------
Appelflappen
Ingrediënten:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 2 dl melk
- 1 ei
- 5 eetlepels suiker
- 1 eetlepel kaneel
- 5 appels, bijv. goudreinetten
- poedersuiker of kaneelsuiker om te bestrooien
Bereidingswijze:
Zeef boven een kom zelfrijzend bakmeel en zout. Maak hierin een kuiltje en breek een ei boven het kuiltje. Schenk de helft van de melk erin. Van het midden uit met een garde tot een glad beslag roeren. Al roerende de rest van de melk toevoegen.
Meng suiker en kaneel door elkaar.
Appels schillen en ze in plakken snijden (± 1 ½ cm dik) nadat je de klokhuizen met een appelboor verwijderd hebt. De appelplakken aan beide kanten in suikermengsel drukken. Op een bord leggen.
De olie in frituurpan verhitten tot 180° C. De appelplakken door beslag halen, even laten uitdruipen en in ± 3 minuten goudbruin en gaar bakken. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker of kaneelsuiker.
5 Reacties
Harma
Helemaal met jou eens Monique.
En met kaneel? Brrrr!
Zakje vanillesuiker doe ik er wel in voor de knieperties
Fleur
Smaken heerlijk!
Fleur
Hoi monique, ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk. Dus het is een perfect recept.
Tim de Vries
De kniepertjes zijn heerlijk super goed recept.
Monique Esselink
Recept kniepertjes - nieuwjaarsrolletjes, zijn volgens mij zijn dit 2 recepten door elkaar heen!
Nieuwjaarsrolletjes worden gemaakt van beslag. Kniepertjes van deegbolletjes. Echt een groot verschil in smaak!
Dit recept is beslag, geen bolletjes van te maken.
Neem gerust contact op voor orginele recepten van de kniepertjes en/of de nieuwjaarsrolletjes, want dit is het net niet.
Vr. Gr. Monique Esselink