Tonijn is gezond: dit zijn de gezondheidsvoordelen van deze vis
Gezondheid 4 december 2023 0Tonijn is een bijzonder voedzame vis die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Je kunt tonijn zowel vers als uit blik eten. En hoewel 'uit blik' vaak ongezond klinkt, is het dat bij tonijn absoluut niet. Daarnaast is deze variant doorgaans erg goedkoop. Tonijn is dan ook niet voor niets één van de populairste vissoorten ter wereld.
Eerst even wat basisinformatie over tonijnen. Het zijn oceaanvissen en familie van de makreel. Ze komen veel voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en de Middellandse Zee. Bij warmer weer trekken ze noordwaarts en tref je ze soms ook in de Noordzee aan. Tonijnen zijn snelle zwemmers die een topsnelheid van wel 75 km/u kunnen bereiken. Er zijn veel verschillende soorten tonijn, maar in Nederland tref je doorgaans de skipjacktonijn, witte tonijn een geelvintonijn aan.
Verse tonijn of uit blik?
Verse tonijn heeft een romige smaak en een vlezige structuur. Bij de ingeblikte variant ligt dit anders. De structuur is wat steviger en de smaak is iets anders, maar zeker niet minder. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Tonijn uit blik is in Nederland meestal skipjacktonijn. Het is de tonijn die vaak door salades gaat of gebruikt wordt op pizza's. Ingeblikte tonijn kun je krijgen op oliebasis en op waterbasis. Of je nu voor verse of ingeblikte tonijn gaat, beide varianten zijn bijzonder gezond.
Gezondheidsvoordelen tonijn
Tonijn is bijzonder voedzaam voor het lichaam, indien je het met mate eet. Tonijn is rijk aan eiwitten, essentieel voor spieropbouw en celherstel. Daarnaast bevat deze vis omega-3-vetzuren, die een positieve invloed hebben op de gezondheid van je hart en hersenen én ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Tot slot zit tonijn boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine D, B-vitaminen, selenium en kalium. Dit draagt bij aan een gezond immuunsysteem, een gezonde stofwisseling en het behoud van sterke botten en spieren.
Verschil met andere vissoorten
Tonijn onderscheidt zich ten opzichte van veel andere vissoorten door zijn hoge gehalte aan omega-3-vetzuren. Echter, tonijn kan ook veel kwik bevatten, waardoor het aan te raden is om regelmatig te wisselen van vissoorten binnen je voedingspatroon. Maar consumeer je tonijn als onderdeel van een gevarieerd dieet, dan is het een enorme verrijking voor je lichaam.
0 Reacties