Rondje Ruinen
Fietsen in het prachtige Drenthe
Fietsen 12 augustus 2021 3Naoberlezer Gerard Strijker uit Ruinen (Drenthe) heeft voor fietsliefhebbers een z.g. knooppuntenroute uitgezet in de omgeving van zijn woonplaats. De route heeft een lengte van 45 kilometer en dit is de volgorde van de knooppunten:
53, 54, 57, 56, 86, 88, 83, 43, 32, 58, 59, 61, 78, 75, 93, 77, 91, 76, 85, 53.
Start: bij knooppunt 53, op de Brink in Ruinen.
Parkeren: voor auto’s met fietsdragers is ‘de Kaamp’, bij de C1000, een goede parkeergelegenheid.
Bijzonderheden
Na de start op de Brink komt u langs molen ‘De Zaandplatte’, in de buurtschap Engeland. Vrijwilligers houden deze molen draaiende. In de zomermaanden, bij voldoende wind, draait de molen op zaterdagen. De korenmolen is dan ook te bezichtigen. Tijdens het oogstseizoen demonstreert een groep liefhebbers de werking van een oude dorsmachine.
Via de Benderse komt u bij de Benderse- en Dwingelderheide. Dit is het grootste aaneengesloten ‘natte heide’- gebied van West-Europa (1200 ha.). Dit voorjaar is hier nog een groot gebied aan toegevoegd, dat in het verleden is ontgonnen en recent nog als landbouwgrond in gebruikwas.
De grond is afgegraven en gebruikt voor een geluidswal langs de A28, om het verkeerslawaai bij het natuurgebied weg te houden. De karakteristieke vennetjes zijn zoveel mogelijk weer op dezelfde plaatsen gesitueerd. Aan het begin van de heide ziet u rechts het pad naar de schaapskooi, onderkomen van een kudde echte Drentse heideschapen.
De route gaat echter linksaf, langs de heide, naar het bosgebied Anserdennen. Via een mooi fietspad, een vennetje, en een paar pittige heuveltjes, bereikt u Theehuis Anserdennen. Een heerlijke plaats om even te stoppen voor een kop koffie of iets anders.
Vanaf de Anserdennen komt u via de Dwingelderbossen weer langs de heide. Aan het einde van dit pad staat de radiotelescoop van Dwingeloo. De toenmalige Koningin Juliana stelde de installatie in 1956 in werking. De telescoop is nu eigendom van de stichting Camras die bezig is de telescoop te restaureren.
Na de heide volgt u in de bossen het Commissaris Cramer-pad. Cramer was een Commissaris van de Koningin die veel voor de ontwikkeling van Drenthe heeft gedaan. Via Anholt en Gijselte fietst u naar Echten, waarbij u het Het Oude Posthuis bij Anholt passeert.
Dit dateert uit de tijd dat er nog een postkoets van Groningen via Assen naar Zwolle reed. Momenteel is er een restaurant in gevestigd. Her en der in het landschap zijn nog sporen van de oude postweg te vinden. De naam Postweg is ook nog lang niet verdwenen.
Het bosgebied waar u doorheen fietst, was in een ver verleden een uitgestrekt heidegebied. Staatsbosbeheer heeft gezorgd voor de aanplant van verschillende soorten bomen.
In Echten passeert u een nagebouwde plaggenhut, de behuizing van arme gezinnen vroeger. Een aantal mooie oude boerderijen en een paar erg mooie herenhuizen laten zien dat het mensen hier ook wel voor de wind gegaan is.
In Echten is ook gelegenheid om de accu van de elektrische fiets op te laden. Fiets bij het knooppunt ongeveer 100 meter rechtdoor naar het eetcafé bij de wegsplitsing.
Na Echten gaat het langs de rand van de bossen naar Koekangerveld.
Ook een gebied dat in het verleden, zoals de naam al doet vermoeden, heide was. Tussen Echten en Koekangerveld rijdt u langs de stallen van de bekende springruiter Albert Zoer.
Vanaf hier gaat het via het Woldenpad door de bossen en langs enkele mooie vennetjes naar Gijselte. Via de buurtschap Hees fietst u terug naar het startpunt op de brink in Ruinen.
3 Reacties
Redactie
Beste Wim,
Bedankt voor de update, we hebben het in bovenstaande tekst gelijk aangepast! Fijn hoor, zulke 'meedenken' Naoberlezers. Super!
Gerry Belt van de
We hebben gisteren de route gefietst, idd prachtig!!
Maar..... volgens ons ontbreken er een aantal knooppuntennrs, en de C1000 konden we ook niet vinden.
Veel succes met het blad.
Groet Gerry van de Belt
Wim Peppelenbos
Het is een prachtige route om te fietsen, alleen de nummering klopt niet meer. Hierbij geef ik de juiste knooppunten weer.
53, 54, 57, 56, 86, 88, 83, 43, 32, 58, 59, 61, 78, 75, 93, 77, 91, 76, 85, 53.